24 luty 2018
Sympozjum "Jak żyć dłużej i zdrowo"

Relacja
24 lutego w murach Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu odbyło się Sympozjum pt. „Jak żyć dłużej i zdrowo – profilaktyka leczenia chorób cywilizacyjnych. Gościem tego wydarzenia była m.in. dr Ewa Dąbrowska znana przede wszystkim jako autorka diety warzywno-owocowej, zwanej także jako Post Daniela. Konferencja została zorganizowana przez WSKSiM oraz Instytut Św. Jana Pawła II „Pamięć i Tożsamość”.
Otwarcia sympozjum dokonał o. dr Tadeusz Rydzyk – Rektor – Założyciel Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu.
– Dziękuję pani dr Ewie Dąbrowskiej, za to, że jest i za to, że nas uczy – powiedział słowem wstępu.
Na wstępie głos również zabrała dr Grażyna Młotkowska, dermatolog, która zaznaczyła, że „pragnieniem każdego z nas jest to, aby żyć długo i zdrowo”.
Dodała, że „otyłość i miażdżyca to współczesne choroby cywilizacyjne, które powodują dużą ilość zgonów (…). Choroby cywilizacyjne mimo ciągłego leczenia nie ustępują”.
Dr Grażyna Młotkowska w swoim wstępie wskazała również na przyczynę współczesnych chorób, które dotykają ludzi.
– Należy postawić pytanie, co takiego jest w naszej cywilizacji, naszym sposobie życia, że tak szybo zapadamy w takie choroby. Badania na całym świecie pokazują, że tym czymś jest nieprawidłowe odżywianie (…). Wg badań ludzie, którzy odżywiali się prawie samymi roślinami byli prawie najzdrowsi, nie cierpieli na żadne choroby przewlekłe – powiedziała.
Dodała, że „żywność wysoko przetworzona odpowiada za masowe występowanie chorób cywilizacyjnych, łącznie z nowymi typami nowotworów (…). Dr Ewa Dąbrowska jest autorką innowacyjnej metody leczenia (…). Jestem jej ogromnie wdzięczna, że mogłam wejść w tego rodzaju medycynę”.
Pierwszą prelekcję wygłosiła dr Joanna Barczyńska pt. „Leczenie dietą i zmianami w stylu życia chorób kardiologicznych”.
W swoim wystąpieniu przytoczyła dane statystyczne GUS nt. przyczyn umieralności społeczeństwa.
– Główne przyczyny zgonów wg Głównego Urzędu Statystycznego z roku 2010 to: choroby układu krążenia – 42 %, choroby nowotworowe – 25 % oraz wypadki i urazy – 8 %” – zaznaczyła.
W dalszej części swojej prelekcji dr Joanna Barczyńska skupiła się na przyczynach choroby wieńcowej u pacjentów.
– Główne czynniki ryzyka choroby wieńcowej to m.in. nadciśnienie tętnicze, otyłość, nikotynizm, cukrzyca, zespół metaboliczny. Większość z nich podlega modyfikacji dietą (…). Choroba wieńcowa obejmuje stany niedokrwienia mięśnia sercowego związane ze zmianami w tętnicach wieńcowych. U jej podłoża znajduje się stan zapalny toczący się w ścianie naczyń – powiedziała.
W swoim wystąpieniu dr Joanna Barczyńska przytoczyła również Badania The Lifestyle Heart Trial The Lancet z 1990 roku.
– Tę dietę charakteryzowało m.in.: niskotłuszczowa dieta wegetariańska, umiarkowana aktywność fizyczna aerobowa (3 godz. w tygodniu), redukcja stresu, zaprzestanie palenia papierosów – zaznaczyła.
Dodała, że „wynikiem tych badań było m.in. to, że u osób badanych zauważono zmniejszenie cholesterolu o ok. 40 %, po roku istotna poprawa drożności tętnic wieńcowych”.
Na zakończenie pani dr zwróciła również uwagę na oddziaływanie stresu na zdrowie ludzi.
– Łagodny stres nas motywuje. Jednak nadmierny jest przyczyną spadku odporności, może wywołać zawał serca, ryzyko zachorowania na raka, czy spowodować depresję – zaznaczyła.
Następną prelekcję wygłosiła dr Ewa Dąbrowska pt. „Post w leczeniu ciała i ducha”.
Na wstępie pani dr zaznaczyła, że „to jest wielka łaska Boża, że mi zwykłemu lekarzowi została dana do poznania metoda, która wszystko leczy”.
Dodała, że „nasz organizm jest w swojej istocie skonstruowany genialnie – to, że nie możemy się wyleczyć z chorób przewlekłych – to tkwi w naszym sposobie życia”.
Dr Ewa Dąbrowska w dalszej części swojego wystąpienia zwróciła uwagę na korzyści płynące z podjęcia diety owocowo – warzywnej.
– Post jest w stanie uzdrowić ciało, ale też i ducha. Widzimy dużą ilość nawróceń osób, które zastosowały tą dietę (…). Post jest dla nas czymś niezwykłym. Jest związany z wyrzeczeniem. Przejadanie się jest jednym z siedmiu grzechów głównych – zaznaczyła.
W swoim wystąpieniu dr Ewa Dąbrowska wytłumaczyła na czym polega dieta owocowo-warzywna. Wskazała, że jest to pewien rodzaj „postu”.
– Nasza dieta oparta jest wyłącznie na roślinach: surowych (soki, surówki) z dodatkiem gotowanych zup, kompotów, warzyw duszonych (…). Dieta przestraja organizm na odżywianie wewnętrzne, czyli produkcję glukozy z własnych zwyrodniałych tkanek, znika głód (…). Ze względu na niską kaloryczność diety i pięciokrotny niższy dowóz białka i cukrów, 20 razy mniej tłuszczu – dieta ta stanowi odmianą postu zwanego częściowym – podkreśliła.
W swojej prelekcji również zawarła wskazania oraz przeciwskazania do diety.
– Ludzie zdrowi korzystają z tej diety, aby poprawić pamięć, polepszyć sen, odporność. Dieta przede wszystkim leczy płodność (…). Przeciwwskazania do diety to m.in. lęk przed dietą, depresja, sterydoterapia, przeszczep np.: nerki, ciąża, dializa, cukrzyca typu I oraz nadczynność tarczycy – powiedziała.
Na zakończenie swojego wystąpienia dr Ewa Dąbrowska dała kilka wskazówek jak przeprowadzić dietę warzywno-owocową.
– W czasie diety należy eliminować pokarmy inne niż warzywa i owoce oraz nietolerowane i toksyczne, a w cukrzycy nie zaleca się gotowanych: buraków, jabłek, marchwi, dyni i soku z marchwi, w nadciśnieniu bez kiszonych ogórków (sól) – stwierdziła Ewa Dąbrowska.
Dodała, że „dietę warzywno-owocową można robić w sposób ciągły przez 2 tygodnie, 4 tyg. lub 6 tygodni. W sposób okresowy, w sposób przerywany kilka dni diety, przeplatane żywieniem pełnowartościowym albo np. post piątkowy”.
Następną prelekcję podczas Sympozjum „Jak żyć dłużej i zdrowo” wygłosiła również dr Grażyna Młotkowska pt. „ Zasady zdrowego odżywania wg Collina Campbella”.
Patronat medialny nad wydarzeniem objęli: Radio Maryja, Telewizja Trwam, „Nasz Dziennik”, „W Naszej Rodzinie” oraz tygodnik „Źródło”.